2013. augusztus 25., vasárnap

Mano-faktúra szappanok


 Das ist ein Interview mit einer Bekannte, die Seifen aus natürlichen Zutaten macht. Ich werde Euch den Text bald übersetzten! Jetzt erst die Ungarische Version.
 Ezúttal egy olyan interjút olvashattok, amit nem régen készítettem 1 szappankészítővel! 


Mi adta az ötletet, h szappanokat készíts? Egy családi tragédia után próbáltam talpra állni és elfoglaltságot keresni, ami elterelte a gondolataimat. Mintegy varázsütésre, a szegedi Szuperinfóban (amit egyébként nem szoktam lapozgatni) találtam egy pici hirdetést, ami szappankészítő tanfolyamot hirdetett. Jelentkeztem és az első perctől kezdve imádom csinálni, kvázi terápiaként működik számomra.

Ezek szerint ezt hivatalosan lehet tanulni? A szappankészítésről már szinte mindent meg lehet találni az interneten, de egyre több helyen lehet tanfolyamot is végezni. Én is így tanultam meg az alapokat, de folyamatosan próbálom képezni magam.




A természetes alapanyagú termékek reneszánszát éljük. Te hogy látod, visszajött a divatba a szappan is? Azt gondolom, hogy egyre több ember próbál visszafordulni a természetes dolgok felé, a szappan is ezek közé tartozik, hiszen nem is olyan régen még szinte minden falusi háznál készült háziszappan, mely ellátta a családot mosó/tisztálkodó szerrel egy egész évre.  Egyre nagyobb az érdeklődés a vegyszermentes tisztálkodás/ takarítás/ háztartásvezetés iránt. Nem tudom eldönteni, hogy ez divat, vagy tényleg elkezdtek gondolkodni az emberek, és valóban próbálnak tudatosabban létezni.

Milyen alapanyagokat tartalmaznak a termékeid? A szappanok, amiket készítek, szinte csak természetes összetevőket tartalmaznak. A só szappan és a tiszta olíva szappan kivételével a szappanjaim folyadék alapját a friss kecsketej adja, az olajos részben pedig kókusz-olíva-napraforgó-pálmaolaj, sheavaj és méhviasz van, de a variációk tárháza végtelen, ezt szeretem a legjobban a szappankészítésben! Rendkívül kreatív tevékenység.  Az egyetlen kivétel a természetes összetevők mellett a lúg, ami vegyi anyag, de ez az összetevő az, amitől a szappan szappanná válik, a kész szappanban már csak az elszappanosított olajok találhatók meg. A régi, hagyományos szappankészítés során hamulúggal főzték a szappant, a terveim között szerepel, hogy ezzel a módszerrel is meg tanuljak szappant készíteni J

Tehát a lúgon kívül semmilyen kémiai összetevőt nem használsz? Nem, ez az egyetlen kémiai összetevő.




Hány féle szappant készítesz? Vannak különböző szappanjaid különböző bőrtípusokra? Kinek mit tudsz ajánlani? Nagyon sokféle szappant készítek, és rengeteg ötlet van a fejemben, amiket el szeretnék még készíteni. Vannak örök klasszikusok (levendula, körömvirág, stb.) de mindig próbálkozok újdonságokkal is! Vannak szappanok, amik kimondottan 1-1 bőrtípusra készülnek, ilyen például a zsíros bőrre való tengeri sós szappan, vagy a száraz bőrre nagyon hatásos rózsaszín agyagos szappan. Őszintén megvallva, nem szeretem, mikor valaki ódákat zeng arról, hogy egy szappan milyen csodatevő tulajdonságokkal rendelkezik (pl. fogyaszt, stb.), mert alapvetően egy tisztálkodó szerről van szó. Egy házilag készített, akár kecsketej, akár gyógynövény főzet alapú szappan nagyon jó ápoló tulajdonságokkal bír és nagyon szép lehet tőle a bőr. Sok embertől hallom, hogy azért nem használ szappant, mert az szárítja a bőrt. Én is így voltam ezzel, amíg el nem kezdtem házilag készíteni a szappanokat. Lassan 2 éve csak a magam által készített kecsketejes szappanokkal fürdök és nincs semmiféle bőrproblémám, nem szárad a bőröm.

Vannak arcpakolást, ill. arcradírt helyettesítő szappanjaid is? A szappanok használhatóak arcmosásra, vannak kimondottan bőrradírozó hatású szappanok is, mint a kávés, mákos, csipkebogyós. Az arcpakolást és a hidratálást nem helyettesítik, de ezekre is nagyon jó természetes összetevőkből készülő kencéket lehet kapni, vagy akár házilag csinálni. Érdemes kutakodni az interneten! Én egy kedves ismerősöm által készített meggymag olajos arckrémet használok és imádom J

Készítesz személyre szabottan is szappanokat? Személyre szabottan nem szoktam szappant készíteni, de ha valaki ki szeretne próbálni egy általam készített háziszappant, mindig megkérdezem, h milyen típusú a bőre és ez alapján ajánlok neki terméket.




Vannak különösen szép szappanjaid, amiket pl. ajándékozni lehet esküvőre, stb? Készítesz ilyen csomagokat? Azt gondolom, hogy legtöbben háziszappanokat ajándékba vesznek, persze nem mindenki. Tavaly nyáron a legjobb barátnőm esküvőjén háziszappanka volt a köszönőajándék, de volt olyan barátom, aki nászajándékba vitt szappanokból összeállított csomagot.J

Gondoltál már arra, hogy szappan boltot nyiss? Kimondott szappan boltot nem szeretnék nyitni, az nem lenne kifizetődő vállalkozás, viszont jó lenne, ha sikerülne engedélyeztetni a szappanok egy részét legalább, hogy eladhassam és reklámozhassam a termékeket. Nem könnyű procedúra, a szabályozás a nagy kozmetikumokat gyártó cégekre lett kitalálva, így a kicsiben gondolkodók nagy akadályokba ütköznek. Az álmom, hogy legyen egy saját szappanműhelyem, ahol folyamatosan új csodálatos szappanok készülnek majd.




Úgy hallottam, hogy a termékeid már külföldre is eljutottak. Igaz ez? Mivel a mai világban nagyon sok barát/ismerős dönt úgy, hogy külföldön éli az életét, így került már szappanokból Svájcba, Csehországba, a Kanári szigetekre, Szardíniára, Angliába, Franciaországa, Németországba, Hollandiába, Ausztriába is J, de hivatalosan sehol nem lehet kapni őket.

Ha valakit érdekelnek a szappanjaid, hol tud érdeklődni? https://www.facebook.com/pages/Mano-fakt%C3%BAra/218523344891053, email: manoofaktura@gmail.com




1 megjegyzés:

  1. És mekkora örömöt okoztak azok a szappanok! Még én is meglepődtem:)) A kecsketejes-sheavajas-levendulás-kakaós szappanok mennyeiek!

    VálaszTörlés

Szia! Köszi, h kommentálsz:-)
Hey! Danke, dass Du komentierst:-)